How can the new railway underpass, which has connected the south of Poingen to the north since April, be made more beautiful? The members of the Building and Environment Committee discussed this extensively at the most recent meeting on Tuesday. None of the two alternatives presented by landscape architect Annette Wrulich from Prof. Kagerer’s office, who presented her plans during the meeting, fully satisfied the committee members. There was therefore no decision, but some wishes and suggestions that Wrulich will integrate into the plans. Probably in the municipal council meeting on September 17, a final vote will then be taken.

The underpass at the S-Bahn station was opened at the end of April by the then mayor Albert Hingerl (SPD) with a delay of almost half a year and thus after a total of two years of construction and a much longer planning time. The southern Alt-Poing has since connected a 140 meter long concrete path with the newer, northern part of the district. The twelve-meter-wide tunnel with broad trapezoidal extensions on both sides has led to “very controversial public discussions”, as Mayor Thomas Stark put it (non-partisan): some praised the easily accessible and accessible underpass. The others were bothered by the amount of gray and the little green, a man called it “concrete monster”.

Even then, Mayor Thomas Stark pointed out that the underpass was not yet finished in its current state – structurally yes, but not in terms of design. Even then, the landscape architecture firm was working on a design proposal and Stark assured that the topic would be dealt with in the appropriate committees as soon as he had something on his table. Tuesday night was the day.

The landscape architect Wrulich’s plans provide for the greening of the outer area on the ramp south of the train tracks for people with a walking disability or a pram in the east. In addition, six trees are to be planted there to shade the ramp. Another six trees are supposed to bring some green into a lot of gray in block form on a triangular area in the middle at the extreme edge of the foothills that run south. This would make a large two smaller, eight meter wide driving areas. Benches should create seating around the tree block. At the wall in the western area, Wrulich also proposed greening to prevent the wall from being entered – a potential danger point, because in case of doubt, the entrants can expect a fall at a depth of five meters.

At the northern ramp, the landscape architect introduces climbing plants on the east side of the building wall, possibly also on the opposite west side. A suitable artistic design would also be conceivable, for example in the form of graffiti or colored glazes. On the current gravel surface in the east, Wrulich suggests creating a meadow – either in the form of variant one with fixed areas for 28 bicycle leaning brackets, or in the form of variant two with areas for forest cover and small shrubs. In terms of price, both options are close together; with bicycle parking spaces it is 145,000 euros, without 143,000 euros.

According to Wrulich, it was not possible to include a dry stone wall in the planning, as suggested among others by Green Party councilor Yvonne Großmann – at least she strongly advised against it. For such a wall, which is made of quarry or natural stones and offers space for numerous plant and animal species in the joints, the expert does not see the necessary conditions fulfilled. In addition, the maintenance and thus the maintenance is associated with a large and, above all, expensive effort, “that is not as easy as you think”.

The political groups agreed that the plans presented are pointing in the right direction. Franz Langlechner (CSU) advocated taking his time, especially when deciding on the artistic design of the walls. Günter Scherzl (FWG) agreed. Peter Maier (SPD) expressed his disappointment that the planners of the underpass did not implement the promised fall protection for the wall on the south side. Third Mayor Werner Dankesreiter (Greens) expressed doubts as to whether greening the wall would prevent entry. Marc Salih (FDP) proposed to plant larger plants in this area.

For a long time, the committee members discussed whether bicycle parking spaces should be created on the current gravel surface in the north. Ultimately, the majority spoke in favor of it, without a roof. In addition, the parliamentary groups want greening to grow down on the south-west wall and three additional trees at the edge of the northern foothills of the underpass.

.